El seitan està fet a partir del gluten d’un cereal. És molt utilitzat a la cuina vegana com a substitut de la proteïna animal per la seva textura (que pot recordar a la carn), pel seu gust i per la seva adaptabilitat a diferents receptes i sabors.

La recepta base per fer seitan es amb gluten de blat, pa ratllat i salsa de soja. Es barregen per formar una massa i es cou bullint-la durant una mitja hora. El resultat és el seitan a punt per ser tallat i utilitzat en el que vulguem. És a dir, el seitan no és una massa crua, és cuita, i després es torna a coure breument per donar-li més sabor o per integrar-la a un plat (a la planxa, en guisats, en sofregits, etc).

En la primera cocció per tal de que la massa al bullir no quedi massa hidratada i s’espongi molt, generalment s’embolica en paper film o es posa dintre d’una malla d’aliments (si no es vol utilitzar plàstic) i així queda més compacta.

Partint d’aquests ingredients base es poden anar variant coses per canviar el gust i la textura. Podem afegir a la massa verdures tallades (per exemple es poden aprofitar trossos de verdura que hem descartat com poden ser les fulles de pastanaga) i espècies. Podem canviar quantitats o ingredients per fer menys compacta la massa (per exemple posar més pa rallat o que la farina de civada estigui triturada més gruixuda). També podem posar especies i verdures a l’aigua de bullir, o utilitzar brou, o el podem fer al vapor perquè no es dissolguin tant els ingredients de la massa.

Per conservar-lo fins que l’utilitzem en un àpat el podem guardar en un recipient ben tancat a la nevera amb el seu brou de cocció, o escórrer molt bé i congelar-lo protegit dins d’un tàper.

Cuinar amb seitan és molt fàcil, sobretot tenint en compte que és una massa que ja està cuinada, per la qual cosa només haurem de escalfar-lo, daurar-lo o afegir-lo als nostres guisats i altres plats.

Com característiques menys positives segons els professionals està el que nutricionalment el seitan es una proteïna de menor qualitat que la dels llegums i a més que hi ha que tenir en compte la intolerància o problemes digestius que pot provocar sobretot en celíacs.