Una manera de menjar llegums i verdures en el mateix plat (i cereals si s’hi volen afegir) i amb un afegit de sabors, es fent un potatge o guisat caldós. A mes a mes per a tots aquells que no saben viure sense sopa, també es una manera mes atractiva de menjar-ho.

Les bledes son riques en fibra, minerals, i vitamines i te molt poques calories. Es podem trobar a qualsevol època de l’any, però la millor es al final de la tardor i a començaments de la primavera.

Quan es tallen del hort tenen una vida curta de uns 2-3 dies, i després van perdent les seves qualitats. Es poden congelar escaldant-les prèviament durant un par de minuts en aigua bullint.

Les fulles es poden menjar crues i si es bullen cal fer-ho molt poc per conservar les qualitats. Per això es bo separar-les de les penques que necessiten bullir mes temps.

Els cigrons son una llegum molt rica en hidrats de carboni i fan una aportació de proteïnes mes alt que el restes de llegums.

Els cigrons són molt més delicats que els seus companys. Qualsevol canvi de temperatura els afecta i pot fer que s’endureixin. Per això quan es couen la primera vegada (aquí hem utilitzat cigrons ja cuits, no secs) cal partir d’aigua temperada i no freda ni bullint, i si a meitat de cocció hem d’afegir més líquid aquest haurà de estar també bullint per que la cocció no s’interrompi i les endureixi.

Per a les persones a qui els llegums ocasioni problemes de gasos i inflor es bo posar-hi algunes espècies carminatives com el fonoll o el comí, i també l’alga kombu, que estovarà l’aliment, el farà més fàcil de pair i hi afegirà vitamines i minerals.

En aquesta recepta es poden utilitzar quantitats d’ingredients mes elevades i així servirà per a varis àpats (ho podem congelar si es preveu que passarà bastants temps).