El veganisme es una opció de vida que es pren per motius ètics. S’adopta per no continuar contribuint al sofriment, crueltat i matança d’altres especies d’animals.
En els últims temps el vegetarianisme s’ha fet popular com a base d’una alimentació saludable per què està comprovat que es efectiva i que no és necessari menjar carn per tenir una bona alimentació.
L’activisme en defensa dels animals fa servir moltes vegades els arguments de salud i mediambientals per intentar convença a la societat, però la raó que vertebra la opció vegana és una raó política per què vol canviar la societat i la consciencia de les persones sobre la relació injusta de poder que es té sobre les altres especies i així aconseguir el fi de l’explotació i la matança d’éssers que senten.
L’antiespecisme representa una evolució de la ideologia pacifista, potser la més extrema: per primera vegada es defensa a uns “altres” que pertanyen a un grup natural diferent en el que cap dels seus individus pot defensar-se a si mateix. És la veu dels sense veu.
No fer mal a aquells que en poden sentir: sembla un raonament lògic. Valorar la capacitat de sofrir per decidir no fer mal. Però la moral imperant ens permet no mirar i menysprear als animals per així poder seguir ocultant-nos a nosaltres mateixos la forma en que els estem tractant, la explotació i el sotmetiment salvatge que utilitzem amb ells per poder continuar amb el aprofitament exorbitat i immoral que en fem.
Arribats a la civilització actual ja tenim una moral elevada amb valors tals com la cura, la pau, l’empatia i la justícia que ens pot fer veure que ja no volem causar mes víctimes, que no volem provocar mes sofriment, que volem aturar la massacre que tenim organitzada.