Posicionament de la medicina sobre l’alimentació vegana


“La postura de l’Acadèmia de Nutrició i Dietètica és que les dietes vegetarianes, incloent les veganes, planificades de manera adequada, són saludables, nutricionalment adequades i poden proporcionar beneficis per a la salut en la prevenció i el tractament de certes malalties. Aquestes dietes són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, incloent l’embaràs, la lactància, la infància, la infantesa, l’adolescència, l’edat adulta, així com per a esportistes. Les dietes basades en aliments d’origen vegetal són més sostenibles per al medi ambient que les dietes riques en aliments d’origen animal perquè utilitzen menys recursos naturals i s’associen amb un impacte ambiental molt menor.”


Aquesta es la important declaració que va fer L’Acadèmia de Nutrició i Dietètica dels EEUU (Academy of Nutrition and Dietetics,AND) posicionant-se oficialment a favor de la idoneïtat de la dieta vegetariana. La primera versió va ser publicada al any 1987, i després de diverses revisions a la darrera versió del 2016 es van afegir les consideracions de tipus mediambientals i de sostenibilitat.

L’alimentació vegana és una opció cada vegada més nombrosa en el món i també a Espanya. Però com en altres àmbits en el de la sanitat espanyola es difícil trobar recursos i posicionaments que no siguin negatius sobre el veganisme. Gairebé sempre que un vegà busca assessorament d’un professional sanitari ha de buscar-ne un d’especialitzat en aquesta dieta ja que sinó pot trobar metges amb prejudicis allunats de la ciència. Moltes vegades aquests metges ho consideren com un caprici o raresa particular que cal redreçar. Frases com “al menys has de menjar peix i ous i beure llet” o “s’ha de menjar una mica de tot” son quotidianes. A la medicina tradicional moltes vegades no es pot trobar suport sobre aquesta qüestió. En l’aparició d’aquest canvi de model alimentari encara hi ha molta desinformació i prejudicis negatius

En el portal de nutrició www.dietistasnutricionistas.es es pot trobar informació de quin es el posicionament oficial de la medicina tradicional sobre el veganisme:

“Recomendaciones oficiales para población vegetariana. Situación en el mundo y en España” :

  • A l’Estat espanyol la presencia de formació en nutrició vegetariana i vegana es quasi nul·la en els plans d’estudis oficials de les professions sanitàries, incloent-hi els dels dietistes-nutricionistes, no hi ha guies d’alimentació enfocades a elles ni es tenen en compte en l’educació alimentaria.
  • Les recomanacions específiques per a vegetarians són escasses en les publicacions del nostre país.
  • En els programes nacionals dedicats a la nutrició, NAOS i PERSEO, no es fa la més mínima referència a població vegetariana.
  • Al Manual Pràctic de Nutrició en Pediatria de l’AEP hi ha un capítol dedicat a “Dietes no omnívores en l’edat pediàtrica. Dietes alternatives: vegetarianes “, sent una excepció en les publicacions de salut del nostre país.
  • En el document d’informació per a població general editat per la Generalitat de Catalunya sobre alimentació en la primera infancia (0-3 años) es donen instruccions específiques tant a nivell general com per a mares lactants vegetarianes i s’indica que es una dieta adequada sempre que sigui equilibrada, però i de manera completament contradictòria a la “Guia d’Alimentació Saludable a l’Etapa escolar” s’afirma que són acceptables els menús sense carn, però no sense peix, lactis o ous per ser potencialment deficitaris en edat de creixement. No es fins a una actualització del 2012 on aprova nutricionalment els menús ovolactovegetarianos (però no els vegans), i on també ofereix indicacions específiques.
  • Cap altra guia d’alimentació consultada ha mostrat indicacions específiques per a població vegetariana. Cal assenyalar que tampoc desaconsellen aquesta opció dietètica, simplement és ignorada.
  • En els països anglosaxons (EUA, Regne Unit, Austràlia i Canadà…) la situació és ben diferent. Allà les associacions de dietètica elaboren materials específics i tenen grups de treball dedicats a la nutrició vegetariana.
  • Com em vist al començament d’aquest article el posicionament de l’Acadèmia de Nutrició i Dietètica dels EEUU avalant la correcció de les dietes basades en vegetals els hi va donar una fortalesa molt important. Però es curiós el matís de “planificades de manera adequada”, quan es obvi que aquest concepte es pot aplicar a qualsevol tipus de dieta, i delata encara la inseguretat o potser la prudència davant aquest important canvi de model alimentari. (Enllaç a la declaració sencera de l’Acadèmia de Nutrició i Dietètica dels EEUU ).

Per assessorar-se adequadament sobre com fer una dieta vegana equilibrada generalment s’ha de recórrer a la medicina privada, a metges dietistes-nutricionistes especialitzats en el tema.

Paral·lelament també es pot trobar informacions a publicacions d’organitzacions no gobernamentals com poden ser les de les associacions vegetarianes, o a llibres, revistes, webs.

Sempre valorant que siguin publicacions amb base científica.

Com assessorar-nos per fer una dieta vegana equilibrada


1 Comment
thedreamsofjas

14 d'abril de 2019 @ 09:39

Reply

Molt interessant i instructiu.

Deixa un comentari

author
Per cuinar x cuidar

All rights reserved © Designed by DJMiMi